30 Ağustos 2014 Cumartesi

14.KCBT: Yeni Dünya | Anna Carey - Yorum

''Her şey kocaman bir yalandan ibaretken kime güvenebilirsiniz?''


Kitap:Yeni Dünya
Yazar:Anna Carey
Yayınevi:Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı:312
Tür:Distopya
Puan:3,5/5
Hiçbir yer güvenli değildi... 
Meslek öğrenmek yoktu, şehir yoktu, geniş yataklı ve manzaralı daireler yoktu. Restoranlarda beyaz masa örtülerinin üzerinde parlak gümüş takımlarla yenen yemekler yoktu. Sadece o oda, lazımlıklardan gelen pis kokular ve çatlayana kadar gerilen deriler vardı.
Her şey kocaman bir yalandan ibaretken kime güvenebilirsiniz? 
Ölümcül bir virüs yeryüzü nüfusunun çoğunu yok ettikten on altı yıl sonra, dünya oldukça tehlikeli bir yer haline gelmiştir. On sekiz yaşındaki Eve ise, okulunun güvenli duvarlarının ardına hiç çıkmamıştır. Okulda onunla birlikte iki yüz yetim kıza, Yeni Amerika'nın öğretmenleri ve sanatçıları olacakları vadedilmiştir. Ama mezuniyetten bir gece önce Eve okulunun esas amacını ve onu bekleyen korkunç kaderi öğrenir.
Yuva olarak bildiği tek yeri terk ederek uzun, tehlikelerle dolu bir yolculuğa çıkar. Bu zorlu yolculukta güvende olacağı bir yer aramaktadır. Bu sırada vahşi bir hayat süren, asi isyancı Caleb'la yolları kesişir. Eve tüm hayatı boyunca erkeklerden ayrı tutulmuş ve onlardan korkmayı öğrenmiştir ancak Caleb zamanla onun güvenini ve kalbini kazanmaya başlar. Askerler peşlerine düştüğündeyse Eve'in gerçek aşkı ve hayatı arasında bir tercih yapması gerekecektir…

-Yorum-
Merhabalar! 14.Kitap Canavarları Blog Turumuzda bu sefer distopik bir kitabı inceliyoruz. Pegasus Yayınları'ndan çıkan ve kitabın çevirisini The Reading Lady blogunun sahibi Onur ablanın yaptığı Yeni Dünya kitabı için biz çok heyecanlıydık, kitabı okuyup bitirdik ve sizin içinde elimizden geldiğince iyi bir tur hazırlamaya çalıştık. Bugün ben kitap yorumumla buradayım. O zaman uzatmadan yorumuma geçeyim. Unutmadan çekilişe katılmayı da unutmayın!

Kitabın işlendiği dünyada ölümcül bir virüs yeryüzü nüfusunun oldukça büyük bir kısmını yok etmiştir ve geriye hatırısı sayılır bir insan nüfusu kalmıştır. Bu virüsün yayılmasından altı yıl sonra dünya tehlikeli bir yer haline gelmiştir. Eve adındaki ana karakter ise hayatının büyük bir kısmını okulunun güvenli duvarları arasında ve bazı şeylerden birhaber şekilde sürdürmüştür. Eve, kendisi gibi hayatını yatılı bir okulda geçiren diğer iki yüz yetim kız ile birlikte eğitim almıştır ve ileride Yeni Amerika'nın öğretmenleri ve sanatçıları olacakları vadedilerek hayatını sürdürmüştür. Ama okulun son gecesi yani mezuniyet gecelerinde Eve öğretmenlerinin onlardan sakladıkları gerçeğin farkına varır ve hayatını değiştirecek bir karar almak zorundadır.


-Spoiler-
Dünya, nüfusunun büyük bir bölümünü kaybettikten sonra Kral adını kullanan birisi deyim yerindeyse kontorlü eline almış ve yönetimin başına geçmiştir. Ve kızları ayrı ayrı okullarda toplayarak onlara erkeklerden korkmalarının öğretilmesini ve gün geldiğinde de dünya nüfusunu tekrar canlandırmak için onları damızlık olarak kullanmaya başlamıştır. Yani 18 yaşındaki kızları bir binada yataklara bağlayarak ve doğum yapmalarını sağlayarak dünya nüfusuna tekrar bir denge getirmeye çalışmıştır. Eve ise okulun en zeki öğrencisi ve okul birincisi olarak Kral'ın malı sayılmaktatır.
-Spoiler Bitti-


Öğrendiği gerçek karşısında şoka uğrayan Eve ise son çare olarak okuldan kaçmak zorundadır ve dışarıdaki dünyada hayatta kalmaya çalışmaktadır. Çünkü hem açlık ve barınma ile mücadele ederken hem de peşindeki Kral'ın askerlerinden kaçmak zorundadır. Ve bu yolculuğunda da arkadaşlık ve aşk kavramlarını okulunun duvarlarında öğretildiğinin aksine daha farklı öğrenmeye başlayacaktır.

Kitabı ilk okuduğumda kendine özgü bir konusu olduğunu düşündüğümü söylemem gerek. İlerleyen sayfalarda da gerekli distopik olayları gördükten sonra da beni tatmin eden bir kitap oldu. Ama distopyalardaki devlet konumunun bu kitapta biraz daha açıklanmasını ve buna karşı direnişin biraz daha büyük olmasını beklerdim. Karakterlere gelecek olursam; Eve karakterini bir distopya kitabı içinde değerlendirince biraz zayıf bir karakter buldum. Umarım devam kitaplarında biraz daha ne istediğini bilen ve kararlı bir karakter olur. Erkek karakter Caleb ise iyi işlenmişti diyebilirim, onun dışında yan karakterlere pek fazla ısınamadığımı söylemem gerek.
Son olarak çeviriye değineyim; çeviri kitaba başladığımda çok akıcı ilerlememi sağladı, ileriki bölümlerde çok küçük, ufak tefek yazım hataları görmüş olsam da beni rahatsız etmedi. Zaten çeviri de akıcılık bana göre biraz daha ön plandadır, bu yüzden de çeviriyi beğendiğimi söyleyebilirim. Kısacası Yeni Dünya kitabı çok büyük bir beklentiyle başlamadığınız taktirde keyif alarak okuyabileceğiniz bir kitap olabilir diyorum ve kaçıyorum ;)
Katkılarından dolayı Pegasus Yayınları'na teşekkür ederiz.

-Çekiliş-
a Rafflecopter giveaway

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers