1 Temmuz 2013 Pazartesi

Başlayanlar - Lissa Price | İnceleme [ DEX Şöleni ]




Kitap Dostları ile Blog Turları 'nın başlatmış olduğu ''DEX Şöleni'' etkinliği kapsamında bu ay içerisinde DEX yayınlarından çıkan kitapları okuyup yorumluyoruz.Bende bu etkinliğe katıldım ve Başlayanlar kitabını okuyup yorumladım.Eğer sende katılmak istiyorsan al DEX'ini oku ve yorumla.Çünkü bu ay DEX ayı olacak. :)

-KÜNYE-
Kitap: Başlayanlar
Yazar: Lissa Price
Tür: Distopya
Yayınevi: DEX
Sayfa Sayısı: 438
Çevirmen: Kadir Yiğit Us


-TANITIM-


Biyolojik Savaş, orta yaşlı insanları yok etti ve geriye sadece gençler ve yaşlılar kaldı. Yaşlılar, yani Sonlayanlar, hayatlarına devam ediyorlar. Esas sorun ise gençler, yani Başlayanlar. Anne babaları öldü, beş paraları yok ve açlar.

Onlar hayatta kalabilmek için her şeyi yapmaya hazırlar. Callienin tek umuduysa bir beden bankası. Burası, yeniden genç olmak isteyen Sonlayanlara, kiralama yoluyla genç bir beden veriyor. Callie de bedenini kiraya veriyor çünkü paraya ihtiyacı var, hasta kardeşine bakabilmek ve yaşamını devam ettirebilmek için.

Kiracısı ise, Callienin bedenini bir cinayet işlemek için kullanmanın peşinde. Callie sistemde çıkan bir hata sonucu birden kendi bedeninde uyanıyor ama kiracısı hala sisteme bağlı. Şimdi tek bedenin içinde iki kişi var, bir de önlenmesi gereken bir cinayet.

Başlayanlar, uzak bir gelecekte, çıldırmış bir dünyada zorlu bir yaşam mücadelesi. Bu soluk soluğa macera ve gizem dolu kurgu, bilimkurgu ve distopya sevenlerin hafızasına kazınacak.


-YORUM-

Başlayanlar okundu ve bitti.Güzel bir son oldu kitap için.Benim için tatmin ediciydi diyebilirim.Her ne kadar kitabın sonunda bazı soru işaretleri bırakmış olsa da bu sorulara serinin ikinci kitabında cevap bulabileceğimi düşünüyorum.Evet,şimdi kitabın konusuna biraz değinelim,ondan sonrada ''oldukça uzun'' bir kitap yorumu sizleri bekliyor.

Bir distopya kitabı olan Başlayanlar'da dünyada sadece genç insanlar ve Sonlayanlar olarak tabir edilen oldukça yaşlı insanlar kalmıştır. Diğer tüm orta yaşlı insanlar hayatlarını kaybetmiştir. Başlayanlardan olan ana karakterimiz Callie Woodland 16 yaşında bir kızdır. Beş parasız bir şekilde hayatta kalabilmek için ailesinden geride kalan tek kişi,yani kardeşi Tyler ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ama barınmak ve yemek için yeterli paraları yok. Sonlayanlar ise onlara bir fırsat sunuyor. Eğer kendi bedenlerini para karşılığı bir süreliğine Sonlayanlara verirlerse hayatlarını sürdürmek için gerekli olan parayı alabilecekler.

-Yazının bundan sonraki kısmı kitap hakkında ÇOK FAZLA SPOILER içermektedir.Kitabı okumayanların bu kısımı okumasını tavsiye etmiyorum!-

Tüm bu sefaletten kurtulabilmek ve hasta küçük kardeşine yardım edebilmek için Callie Taze Hedefler adı verilen yere yani son çare olarak kendi bedenini kiraya vereceği yere gidiyor.

Callie birkaç  kez bedenini sorunsuz şekilde kiraya veriyor.Parasını alabilmesi için ise geriye sadece bir beden kiralama daha kalıyor.Ama bu sırada bir sorun çıkıyor.


Callie Taze Hedefler yerine bir barda uyanıveriyor birden. Daha sonra kafasının içinde bir Ses duyuyor. Ses ona sakın Taze Hedeflere geri dönmemesini söylüyor. Tüm bunlara bir anlam veremeyen Callie ise bilgi alabilmek için bedenini kiralayan kadının evine gidiyor. Ama bir şeyler yanlış gidiyor. Kadın ortada yok ve evin hizmetlisi ona bedenini kiralayan kadının adıyla hitap ediyor. Yani Callie kendi bedeninde birisini daha barındırıyor.Bir bedende iki insan yaşıyor.

Olaylar devam ederken Callie sürekli duyduğu Sesin kiracısı Helena olduğunu anlıyor. Helena ona bağlantıda bir sorun olduğunu ve sakın Taze Hedeflere geri dönmemesini söylüyor. Bu arada Callie,Helena'nın bir cinayet işlemek için kendi bedenini kiraladığını da öğreniyor. Helena Taze Hedeflerden birisini öldürmek için suikast girişiminde bulunacaktır. Hem de Callie'nin bedenini kullanarak. Şimdi Callie bedeninin hakimiyetini elinde tutarak bu cinayete engel olmalı ve kendi bedenine sahip çıkmalıdır.

İlerleyen bölümlerde her şey yavaş yavaş anlaşılır hale geliyor. Callie bedenini kiralayan kişinin yani Helena'nın Senatör Clifford C.Harrison'u yani Blake'in büyükbabasını öldüreceğini anlıyor. Çünkü Helena,Senatörün Taze Hedefleri kullanarak gençlerin ölümüne yol açacağını düşünüyor. Senetörün neler yapmayı planladığınıda şu şekilde açıklıyor: 


"Bir yüzyılın deneyimini ve bilgeliğini,bir gencin taze bedeninde taşıyan bir Sonlayan,onlara nerede fayda sağlayacaksa orada kullanacak. Akla casusluk geliyor. Ama bu herhalde işin başı olur."

Bir Sonlayan olan Helena neden gençleri korumak istesin ki diye sorarsak kendimize eğer Helena'nın kendi torununun da hayatını bu şekilde kaybettiğini anlıyoruz ve daha fazla gencin hayatını kaybetmemesi için Senatörü öldürmek için bir suikast planladığını anlıyoruz.


İlerleyen bölümlerde ise Callie her şeyi daha iyi anlamaya ve aslında Helena’nın başından beri haklı olduğunu düşünmeye başlıyor.

Callie, Senatör'ün amacının Taze Hedefler ile çocukların bedenlerini kullanarak onları kontrol etmeye çalışmak olduğunu öğreniyor. Artık Callie de Helena gibi düşünüyor ve Senetör'ü durdurması gerektiğine inanıyor.

İşin arka planında çok daha kötü şeyler var.Olaylar artık Sonlayanların,gençlerin bedenlerini kiralamalarında da öteye geçecek bir hal alıyor.Çünkü Taze Hedefler şirketi yeni bir teknoloji üzerinde çalışmakta.Amaçları ise Sonlayanların sürekli beden kiralamasını olayına bir son verip onların gençlerin bedenlerini sonsuza kadar satın alabilmelerini sağlamak.Bu sayede Sonlayanlar sonsuza kadar genç bir beden için hayatlarına devam edebilecekler.

Callie Taze Hedefleri kapatmak ve genç bedenleri kurtarmak için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Taze Hedeflerin amacını anlayan birkaç arkadaşı ve kayıp torunlarını bulmak isteyen Sonlayanlar ile el ele verip bir plan yapıyorlar.

Callie planı gereği Taze Hedeflere gidiyor ve İhtiyar ile görüşerek ona bir anlaşma teklif ediyor. İhtiyarın elinde tuttuğu kardeşine karşılık Callie kendisini ortaya koyuyor. Ve İhtiyar da bu anlaşmayı kabul ediyor.

Ama daha sonra olaylar karışıyor Amirler ve Callie'nin diğer dostları plan gereği Taze Hedeflere giriyor ve orada çalışanları tek tek tutukluyorlar. Tüm bu karmaşa içinde İhtiyar kaçmayı başarıyor. Her ne kadar İhtiyar'ın kaçması kötü olsa da iyi haberler de var. Callie ve diğerleri genç Başlayanların bedenlerini Sonlayanlardan geri almak için Taze Hedeflerin çalışanlarını kullanarak bedenleri geri alıyorlar ve büyükbabalar ve büyükanneler kayıp torunlarına sonunda kavuşuyor.

Kitabın sonuna doğru Callie,Blake'e neler olduğunu bulmak için Senatörün evine gidiyor ama Callie oraya gidince Blake onu tanımıyor. Tüm bunlara anlam veremeyen Callie son olarak Senatör ile konuşuyor. Senatör ona her şeyi anlatıyor.Aslında Callie'nin tanıdığı Blake'in hiçbir zaman gerçek Blake olmadığını başından beri Blake'in içinde başka bir beden yani Sonlayan olduğunu ve bu kişininde İhtiyar'ın ta kendisi olduğunu söylüyor. Tüm bunları duyan Callie adeta şok oluyor. Başından beri sevdiği ve hoşlandığı adam aslında Blake bedenindeki İhtiyarın ta kendisiymiş.

İhtiyar her şeyi başından beri planlamıştı.Her şey İhtiyar’ın Senatör Harrison’ı devletle beden bankası arasında bir antlaşma yapmaya zorlaması ile başlamıştı.İhtiyar,seatörün işbirliği yapması için Blake’i kaçırmış ve onun bedenini rehine olarak kullanmıştır.Helena’nın bunlardan haberi olmamıştı ama senatörün devletle anlaşma planladığından haberi olmuştu.Bu yüzden senatörü öldürmek üzere Callie’nin bedenini kiralamıştı.Helena anlaşmayı durdurmak ve ilk kez halkın önünde Taze Hedefler’in foyasını dökmek istemişti.Bunu da olabilecek en kötü şekilde yapacaktı,bağışçı bedenin cinayet içinde kullanılabileceğini gösterecekti.

Tüm bunlar olduktan sonra kitabın sonunda her şey yoluna girmişti. Taze Hedefler yıkılmıştı,Sonlayanlar kayıp torunlarına kavuşmuştu ve Callie ve Tyler iyi bir eve sahip olmuşlardı. Her şey yolunda gibiydi. Ta ki Callie kafasının içinde bir ses duyana kadar. Bu ses İhtiyarı'ın sesiydi. Callie'ye her şeyin henüz bitmediğini ve onu kendisi için istediğini söylüyordu. Onun için planları vardı. Onu yeni kuracağı bir ekibe almak istiyordu. Ama Callie bunu kabul etmese de bir gün İhtiyarın geri geleceğini biliyordu.

Kendisi için.

-SPOILER BİTMİŞTİR-

 Kitabın çevirisine ve yazım hatalarına da biraz değinecek olursak: Çeviride anlam bakımından pek hata göremesemde bazı yazım hataları göze çarpmayacak gibi değildi.Mesela kitabın çoğu yerinde ‘’olsundu’’ tarzı kelimeler gördüm.Bilmiyorum belki doğru bir yazımdır ama benim gözüme batıyordu sürekli.
Kitabın yazarı Lissa Price ise kitapta özgün bir dünya yaratmış diyebilirim.Az çok bazı yerlerde birkaç kitaba benzettiğim ufak tefek kısımlar oldu ama o kadarda olur dedim kendime.

Son olarak da kitaba verdiğim puana verip sizi kitap için hazırlanan trailerlarla ve kitaptan bir alıntıyla baş başa bırakayım.Şimdilik hoşçakalın.


-Kitap için hazırlanan orjinal tanıtım videosu:


-DEX yayınları tarafından hazırlanan tanıtım videosu:



-KİTAPTAN ALINTI-

''Mutlu olalı o kadar çok zaman geçmişti ki.Hayatın sadece dudak parlatıcı,müzik ve aptal kız arkadaşlardan ibaret olduğu günlerden bu yana çok zaman geçmişti.Sınavlardan,ödevimi unutup unutmadığımdan daha büyük endişelerimin olmadığı günlerden bu yana çok zaman geçmişti.Şimdilik hedefim sadece güvende,özgür ve hayatta olmaktı.''












7 yorum:

  1. kaç yaş ve üstü acaba? ben 13 yaşındayım da bu kıtabı okuyabılırmıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın yaş sınırlamasını bende bilmiyorum ama gayet okuyabileceğin bir kitap bence. Sıkıntı çekmezsin yani :)

      Sil
  2. teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir kitaptı çok beğendim. Kitabın sonunda Callie'nin babasıyla ilgili bir bölüm vardı bu bölüm benim ikinci kitabı merakla beklememe sebep oldu. Ayrıca yorumun çok güzeldi.

    YanıtlaSil

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers