1 Şubat 2014 Cumartesi

6.KCBT: Mabet | Sarah Fine-Yorum

''Cehennemde aşık olmak tehlikelidir.''

Kitap:Mabet
Yazar:Sarah Fine
Yayınevi:Aspendos
Sayfa Sayısı:360
Tür:Fantastik
Puan:5/5
"Planım : Şehre gir. Nadiayı al. Bir çıkış yolu bul. Bu kadar basit."Bir hafta önce on yedi yaşındaki Lela Santosun en iyi arkadaşı Nadia intihar eder. Oysa bugün, uğurlama merasiminin ters gitmesi sayesinde Lela cennette, uzaktaki büyük kapılarla çevrili şehre, cehenneme bakıyordur. Karanlık ve yolunu şaşırmış yaratıklarla dolu olan İntihar Kapılarından kimse kendi isteğiyle geçmez. Ama Lela herhangi biri değildir, en yakın arkadaşının ruhunu kurtarmaya kararlıdır - kendi ahiret hayatını feda etmek zorunda kalsa bile.Lela, Nadiayı bulmaya çalışırken bu karanlık şehrin uçsuz bucaksız sokaklarında devriye gezen muhafızlara yakalanır. İçlerinde insana en yakın olan liderleri Malachi, diğerlerinden tek bir nokta dışında farklıdır: ölümcül etkileyiciliği. Lela ile tanıştığında Malachi de kendi planını yapar: Nadiayı geride bırakmak pahasına bile olsa Lelayı şehirden çıkar. Çünkü Malachi, Lelanın bilmediği bir şeyi bilmektedir: Bu karanlık şehir Lelanın hayatını geçirmek zorunda kalacağı en kötü yer değildir. Malachi, onu bu kaderden uzak tutmak için her şeyi yapmaya hazırdır.
Merhabalar!Biraz ara verdikten sonra Kitap Canavarları ile Blog Turları olarak tekrar karşınızdayız.Bu 6.blog turumuzda Aspendos Yayınlarından çıkan Sarah Fine'ın yazdığı ''Mabet'' kitabını inceliyoruz.Turumuzun bugününde ben kitap yorumum ile karşınızda olacağım.Bakın bakalım kitap hakkında neler demişim.
-Yorum-
Kitabımızın ana karakteri olan Lela Santos,Warwick Lisesi'nde okuyan tabiri caizse ''ağır abi'' bir kızdır.Geçmişinde bir ıslah evinde bulunan Lela gözetim amacıyla bu okula gönderilmiştir. Ana karakterimiz ileride en yakın arkadaşı olacak olan Nadia ile bu okulda bir kavga sırasında tanışır. Daha doğrusu uyuşturucu satın alırken yaşanan bir tartışma sırasında. Daha sonra da Lela bu kız ile yani nam-i diğer "okulun kraliçe arısı" ile sıkı dost olur.
Bunun dışında Lela kendi hayatında sorunları olan bir kızdır. Geçmişinde yaptığı intihar girişiminden sonra sürekli korkunç kabuslar görmektedir. Bu kabuslarında harap bir şehirde binlerce ölü ile birliktedir.Hepside kendi hayatları için yalvaran ölülerdir. Rüyasında sürekli burasını görmektedir ve nerden geldiğini bilmediği bir ses ona sürekli "sen kusursuzsun" deyip durmaktadır.

Şimdi anlatacaklarımı spoiler olarak düşünebilirsiniz belki ama öyle değil.Sadece kitabın arka kapağında da yazan kısımlara değineceğim.Bu olaylardan 1 hafta sonra Lela'nın en iyi arkadaşı Nadia aldığı uyuşturucular yüzünden evinde ölü bulunur.Yani intihar etmiştir.İşte bu intihardan sonra Lela rüyalarında artık Nadia'yı da görmeye başlar ve işler daha da karmaşıklaşmaya başlar,çünkü bir gün birden bire kendini sürekli rüyasında gördüğü bitik şehirde buluverir. Yani "Kara Şehir" de.Ama burası tehlikeli şeylerle doludur.Daha sonra bu yerin,kendini öldüren insanların geldiği bir tür 'araf' olduğunu öğrenen Lela daha sonra Nadia'nın da burada olduğunu düşünür ve onu kurtarmak için plan yapmaya başlar.

"Planım:Şehre gir.Nadiayı al.Bir çıkış yolu bul.Bu kadar basit."


 Ahh unutmadan bir de Malachi adında bir karakterimiz var ki kendisi tam bir gizem adamı. Lela ile tanıştıktan sonra onun neden burada olduğunu öğrenir,ancak arkadaşı  Nadia için yapılacak bir şey olmadığını ve kendisinin buradan tek çıkış yolunun ‘Mabet’ten geçtiğini söyler. Yani Lela mabete gidip yargıçla konuşmalı ve kaderinin ne olacağını öğrenmelidir.
Tüm bu olay örgüsü dışında da söylemek istediğim birkaç şey var: Lela karakterini çok sevdim desem yalan olmaz. Özellikle savaş sahnelerinde ki acemiliği ve ne yapacağını bilemez o komik tavırları çok hoşuma gitti,ama böyle dediğime de aldanmayın gerektiği zamanda hırçın bir kız olmasını biliyor ana karakterimiz. Ayrıca ileriki bölümlerde hikayeye dahil olan yeni karakterler ve "Mazikin" ırkı kitaba ayrı bir hava katmiş doğrusu.Ben özellikle bu yan karakterlerden Ana'yı çok sevdim. Siz de kitabı okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız eminim :)

Birde kitabı okurken şu duyguyu çok yaşadım.Kitaptaki sahnelerin çoğunu gözümde sanki sinemadan bir sahne izliyormuşum gibi canlandırdım.Yani kitabi okumak,sanki aksiyon dolu bir film izlemek gibiydi.Filmi çıksa yadırgamam o derece. :D
Kitabın sonu ise bence tam anlamıyla harikaydı.Yazar çok iyi bir şekilde noktayı koymuş kitaba.Son sayfayı da okuyup kitabı kapattıktan sonra içimde hoş bir duygu ve yüzümde güzel bir gülümseme vardı desem yalan olmaz. :)


Yani demem o ki,ben Mabet'i okurken çok eğlendim ve çok sevdim bu kitabı.Sizede kitabı kesinlikle okumanızı öneririm.Eminim pişman olmayacaksınız.Son olarak bu turda bize katkı sağlayan Aspendos Yayınları'na teşekkür ederiz.Bir sonraki turda görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın :)
Katkılarından dolayı Aspendos Yayınları'na teşekkür ederiz.
-Çekiliş-
a Rafflecopter giveaway

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers