27 Nisan 2014 Pazar

Yorum:Ölümcül Kaçış | James Dashner

''Hatırla,Hayatta Kal,Koş.''

Kitap:Labirent:Ölümcül Kaçış
Yazar:James Dashner
Yayınevi:Pegasus
Sayfa Sayısı:408
Tür:Fantastik
Puan:4,5/5
Thomas bir asansörde uyandığında hatırlayabildiği tek şey ismidir. Ailesini, evini veya oraya nasıl geldiğini anımsamamaktadır. Zihni bomboştur. Asansörün kapıları açıldığında Thomas kendini Kayran isimli, devasa taş duvarlarla çevrili geniş bir alanda ve burada yaşayan çocukların arasında bulur. Tıpkı Thomas gibi Kayranlılar da oraya neden ve nasıl geldiklerini bilmemektedir. Tek bildikleri çevrelerini saran labirente çıkan taş kapıların her sabah açılıp her akşam kapandığı ve her otuz günde bir aralarına yeni bir çocuk katıldığıdır. Kimse Kayranda kalmak istemese de kurtulmak imkânsız görünmektedir. Yine de Thomasın içinde bir his, çıkış yolu bulabileceğini söylemektedir. Ama bunun için zihninin derinlerinde yatan sırları açığa çıkararak labirentin gizemini çözmesi gerekecektir.

Evet güzel bir kitap yorumu ile daha burdayım.Birbirinden güzel kitapları arka arkaya okuyunca çok iyi oluyor resmen.İlk önce Steelheart sonra Labirent:Ölümcül Kaçış.İkisi de harika kitaplardı.Bugün Ölümcül Kaçış ile burdayım.Sene içinde filmi de gösterime girecek distopya kitabını severek okudum.Bakalım yorumda neler demişim.

-Yorum-
Thomas uyandığında kendisini hiç bilmediği bir asansörün içinde bulur.Buraya nasıl geldiğini hatırlamamaktadır,aslında kendi adı dışında hiçbir şeyi hatırlayamamaktadır. Ne ailesini,ne evini ya da buraya neden ve nasıl geldiğini.Asansör onu yukarı çıkarıpta kapılar açıldığında kendinisini ona bakan onlarca erkek çocuğu izlerken bulur.Bu çocukların hepside ya kendisi ile yaşıt ya da daha küçük çocuklardır ve ona söyledikleri ilk şey ise "Merhaba çaylak,Kayran'a hoş geldin." dir.

İlk başlarda Thomas hiçbir şeye anlam veremez ve Kayran denilen etrafı devasa duvarlarla çevrili olan bu yerin neresi olduğunu bilmemektedir.Ama bildiği tek bir şey vardır,buradaki tüm çocuklar tıpkı onun gibi bir zamanlar buraya asansörle gelmiş ve ilk başta kendi adları dışında hiçbir şey bilmemekteydiler.İlerleyen günlerde Thomas yavaş yavaş Kayran'a alışmaya başlıyor Labirent'in sırrını öğreniyor. Labirent içinde "Izdırap Verenler" adındaki yaratıkları barındırıyor ve Kayrandakiler her gün Labirente Koşucuları gönderip bir çıkış yolu bulmaya çalışıyorlar. Ama labirent her gece kapanıyor ve içindeki yaratıklar da labirenti koruyolar. Thomas ise bir süre sonra bu yerden kurtulmanın bir yolunu bulabilmek için Koşuculardan biri olmaya karar veriyor.
Sırayla Newt,Mindo,-sanırım Ben- ve Thomas.
Kitabın konusu dışında da şunları söylememde fayda var. Bence yaratılan mekan oldukça özgün ve başarılı.Bu karanlık ve gizemli yerde çocukların işbirliği ile bu yerden kurtulmaya çalışmaları da güzel anlatılmıştı.Ana karakter Thomas her ne kadar ilk başlarda bu yeni dünya hakkında hiçbir şey bilmese de bizde kitabı okurken onunla birlikte olayları çözmeye ve yeni şeyler ögrenmeye çalışıyoruz.Sanırım bu yüzden de Thomas karakterine daha çok ısındım ve onunla birlikte gizemleri tek tek çözmekten keyif aldım.
Ayrıca kitapta bir süre sonra olaylar sarpa sarmaya başlıyor ve bir çok soru işareti ile karşılaşıyoruz.Her ne kadar bunların cevaplarını tahmin etmeye çalışsam da pek başarılı olduğum söylenemez :)
-SPOİLER-
Tüm bunlar dışında Thomas ve diğerleri Labirentin ve Yaratıcıların sırrını çözmeye başlıyorlar.Kayrandaki çocukların hepsi aslında özel ve zeki çocuklar. Yaratıcılar onları bir arada toplayıp en güçlülerini bulmayı ve bir şey için bu en güçlü çocukları kullanmayı hedeflemektedirler.En güçlüleri bulmalarının da tek bir yolu var. Labirentten hayatta kalarak kurtulmayı başaranlar seçilecek ve henüz bilmedikleri bir görev için kullanılacaklardır.
-SPOİLER BİTTİ-
Kitap sonunda ise gelecek kitaba dair umutlanmamızı ve yeni soru işaretlerinin cevaplarını devam kitabında bulacağımızı söylüyor.Her ne kadar final sahnelerinde bazı kısımlara anlam veremesemde bunun devam kitabında çözüme kavuşacağını düşüyorum.Çünkü kitap sonunda Labirent'i ve Yaratıcıları tam olarak açıklamadı ve anlam veremediğim bazı şeyler yaşandı. -Spoiler vermemekte direniyorum- Ama bunun bilerek yapıldığını ve ikinci kitap için beklentinin arttırılması için yapıldığını düşünüyorum. Son olarak kitabı oldukça başarılı bulduğumu ve 4,5 puan verdiğimi söylüyorum ve şimdilik kaçıyorum ;)







0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers