15 Mayıs 2014 Perşembe

Yorum:Sorgu ve Yanıt | Patrick Ness




Kitap:Sorgu ve Yanıt
Yazar:Patrick Ness
Yayınevi:DeliDolu
Sayfa Sayısı:512
Tür:Fantastik
Puan:4,5/5
Aklınızdan geçen tüm düşünceler başkaları tarafından duyulsa neler hissederdiniz? Hiçbir sırrın saklanamadığı bir yer gerçekten var mı? Toddun yaşadığı kasaba işte tam da böyle bir yer. Nüfusu sadece erkeklerden oluşan bir kasabayı etkisi altına alan "ses" virüsü yüzünden kimsenin huzuru kalmadı. Zihinlere sinsice sızan düşünceler yaklaşmakta olan büyük bir savaşın habercisi sayılabilir mi? Kasabada kalan son çocuk olan Todd için tek kurtuluş yolu kaçmak görünüyor. Peki ama nereye?..

-Yorum-
Patrick Ness'in yazdığı Kaos Yürüyüşü serisinin ilk kitabı olan "Umut Bıçağı"nı Kitap Canavarları ile Blog Turları kapsamında incelemiştik.İlk kitap konusuyla ve temposuyla oldukça başarılıydı. Özellikle sonu çok heyecanlı bir yerde bitmişti. Hal böyle olunca bu heyecanlı sondan sonra insan bir an önce ikinci kitaba geçmek istiyor. Sağolsun Deli Dolu Yayınları da bize ikinci kitabı yolladılar ve merakımızı gidermek için fazla beklememize gerek kalmadı.Yalnız yoruma geçmeden önce söylemeliyim ki serinin ikinci kitabı "Sorgu ve Yanıt" yorumumda ilk kitaba dair bazı konulara da değineceğimden spoiler içeren bir yorum olacak. Benden söylemesi :)


Her neyse kitabı okuyanlar bilir,ilk kitabın sonunda Todd ve Viola,her ne kadar Başkan Prentiss ve ordusunda kaçmaya çalışsa da en sonunda yakalanırlar. Ve Başkan Prentiss onları yakaladığı sırada Viola Todd'un kollarında ölmek üzeredir.İşte ikinci kitapta neredeyse kaldığı yerden devam ediyor.Başkan,Todd'u yakalamış ve bir odada bağlı tutmaktadır.Violanın yaşayıp yaşamadığından ise Todd'un haberi yoktur.Todd bu odada bazı sorulara yanıt vermesi için Başkan tarafından işkence edilir.Tıpkı kitabın adında olduğu gibi, "Sorgu ve Yanıt".Sorgu ve Yanıt'ta birinci kitaba bakarak ilk göze çarpan şey hikayenin artık sadece Todd'un ağzından değilde hem Todd hem de Viola'nın ağzından anlatılması oluyor. Bu sayede olayları Viola'nın bakış açısıyla da okuyabiliyoruz.Serinin ikinci kitabı olmasından mıdır bilmiyorum ama kitap yarısına kadar oldukça olağan bir tempoda devam ediyor. Her ne kadar Yeni Prentistown Başkan'ına karşı bir kuvvet ortaya çıkması ve Başkan ve ordusuna karşı savaş hazırlıkları içinde olan Şifacılar adındaki kadın birlikleri yavaş yavaş harakete geçse de bunun dışında tempoyu arttıran bir şey gerçekleşmedi pek.

Bunun dışında kitapta aynı kasabada olmalarına rağmen Başkan yüzünden birbirlerini görmeleri yasaklanan Todd ve Viola'nın birbirlerini arayışlarına tanıklık ediyoruz.Daha sonra tam da tempo düştü derken olaylar kızışmaya başlıyor. Başkan ve ordusuna karşı savaş başlatan Yanıt adındaki gizli birlik artık bu olanlara vereceği tepkiyi gösteriyor.Tüm bunlarla beraber olaylar Todd ve Viola'yı iki farklı cepede,birbirlerine karşı savaşan iki ordu arasında bırakıyor.

Bu olaylarla beraber karakterlerin kişiliklerinin değiştiğini de fark ediyoruz. Todd ve Viola'nın artık küçük bir çocuk olmadığı,aklı başında hareket edip kendilerinden beklenen şeyleri yaptığını okuyoruz. Todd ve Viola dışında ilk kitapta düşmanları olarak gördükleri Davy Prentiss'in bile değiştiğini fark edebiliyoruz.Kitabın son 50 sayfasında ise olaylar tam anlamıyla zirve yapıyor diyebilirim.Heyecan neredeyse hiç düşmüyor. Hal böyle olunca daha da bir heyecanla okumaya devam ediyorum :)


Son olarak kitabın sonu ise yine ilk kitaptaki gibi ve bence ilkinden daha iyi bir şekilde tamamlanıyor.Savaş yeniden geliyor ve yine Todd ve Viola bu savaşın tam ortasında duruyor.Kitaba vereceğim puana gelecek olursak,ilk yarısının biraz sakin ilerlemesinden dolay biraz puan kırıyorum ama son yarısının oldukça iyi gitmesinden ve iyi bir son yapmasından dolayı 4,5 puan veriyorum :)

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers